lauantai 24. elokuuta 2013

Blogit lehtien/blogiyhteisöjen alla

Itseäni on jo pitkään ärsyttänyt tämä ilmiö, kun blogeilla yritetään puolin ja toisin tehdä rahaa. Tiettyyn pisteeseen asti se on ihan ok, mutta rajansa kaikella. Itsekin olen vastaanottanut muutamia yhteistyötarjouksia, mutta blogini ollessa näin pieni kuitenkin verrattuna kaikista suurimpiin, se ei ole näkynyt blogissani kuin alle 10 postauksen verran.

En tiedä mikä sitten saa blogit siirtymään lehtien tai yhteisöjen alle, kai se on sitten kasvavat lukijamäärät. Itselleni merkki lehteen siirtymisestä on kuin punainen lakana ja monen hyvän blogin lukeminen on loppunut siihen. Esimerkiksi silloin kuin Ps. I love fashion-blogi siirtyi Cosmopolitanin alle, oli se viimeinen pisara. Indiedaysia siedin silloin vielä ennen siirtoa, mutta nykyään myös blogit, jotka kuuluvat Indiedays Inspirationiin tai itse Indiedaysiin, joutuvat lukemattomien listalle. Kaikista pahin esimerkki on kuitenkin blogit, jotka sirtyvät Costumen alle. Siinä on lehti, jota en yksinkertaisesti voi sietää. Harmitti kovin, kun Jonnamaista-blogi siirtyi sinne. Tätä linkitystä lukuunottamatta en ole siellä sen koommin käynyt ja ei olisi nytkään kannattanut, ensimmäisenä kun iski naamaan pop-up, jossa tarjottiin mahdollisuutta tilata Costume, hyiyök.

Lehtien alla bloggaaminen ei välttämättä tee blogista huonoa, mutta jotenkin Ps. I love Fashion tuntuu muuttuneen siellä. Tätä blogia käyn aika-ajoin edelleen selailemassa, mutta selauskerta 1kk postauksiin kestää sen alle 5min. Nykyään ei siis ainakaan enää herätä mielenkiintoa ja voi olla, että tiemme ovat yksinkertaisesti nyt vain erkaantuneet.

Yksi harvoista blogeista, joka on halunnut säilyä itsenäisenä on Cavan blogi. Vaikka yhteistyötä tehdään monipuolisesti, arvostan silti sitä ettei blogi kuulu kenellekään muulle kuin Cavalle. En tiedä millaiset säännöt lehdillä ja blogiyhteisöillä on, mutta kai kun bloggaamisesta tulee työtä jollekin muulle kuin itselle eli saat blogisi kokonaissisällöstä ja tuotannosta palkkaa,kai siellä jotkut säännöt tekemiselle on oltava. Varmasti Cosmollakin on sanansa sanottava millaisia yhteistyökuvioita saa ottaa vastaan jne vai luotetaanko näissä sokeasti bloggaajan onnistuvan ominpäin. Yksittäiset tuotelahjat ja rahalliset korvaukset ovatkin siinä suhteessa eri juttu, kun se ei määrittele koko blogisi toimintaa.

Mites on teidän lukijoiden suhtautuminen lehtien alla bloggaaviin tai blogiyhteisiöihin? Liittyisitkö tai olisitko liittymättä mikäli kutsu tulisi kohdallesi?

Oma vastaukseni on yllättäen ei :)

11 kommenttia:

 1. Tuttu tunne! Mä oon lukenu äitiblogeja ja ku niistä lemppari bloggaajat siirtyivät kideblogeihin/kaksplussalle ni jotenki mielenkiinto pienentynyt :) Kyl niit luen, mut jotenki kaikki oli paljon mukavemmin kun he olivat bloggerissa. Itse ajattelen aika et kirjoitan blogia itselleni, enkä halua että siitä tulisi mitenkään "pakonomaista" kun useat sadat/tuhannet odottelis päivityksiä. Joten minäkin sanoisin EI isomalle alustalle siirtymisestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se, että tietäisi oikeasti kauhean monen lukijan odottavan postausta ois varmasti ihan superahdistavaa. Jos sellainen tunne olis kokoajan päällä niin eihän siitä mitään hyvää seurais.

   Poista
 2. Kaikki blogit jotka mun lukulistalta on siirtyny muualle bloggerista on lähteny ns mustalle listalle. En voi sietää mitään hirveetä mainostamista ja pop up-ikkunoita. Mieluummin luen täältä ihania postauksia ilman kauheaa mainostamista. Okei, kyllähän noita yhteistyökumppaneita tulee täälläkin kirjottaville mutta se ei ole sitä samanlaista. Ainoat blogit bloggerin ulkopuolella mitä luen on strictly style(olivian alla) ja puutalobaby(lilyssä). Jos ite kirjottaisin blogia ja saisin kusun sanoisin ehdottomasti EI. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin myönnän välillä lukavani Strictly Styleä, mutta nyt kun se mainostaa sitä sen siskon blogia jatkuvalla syötöllä ainakin sen twitterissä ja instassa, sai koko blogi monoa :D Muutoin blogi on kyllä pysynyt suht samana. Tosin siihen en pysty jostain kumman syystä samaistumaan kun kaikki vaatteet maksaa tuhansia :D

   Poista
  2. Täytyy kyllä myötää että siskonsa mainistaminen on alkanu jo hieman ahdistaa. :D
   Ja toki ne vaatteet on kalliita. :D

   Poista
  3. Löytyyhän samantyylisii vaatteit toki edullisimpinakin mut hei Pradaa sen olla pitää!

   Poista
 3. Mä oon vähän eri mieltä, ei se automaattisesti tarkoita että jos bloggaa jonkun lehden alla niin blogilla yritetään tehdä rahaa ja jos taas ei bloggaa niin silloin muka ei mainosteta/tehdä rahaa. Cava ja Monas daily style ovat kummatkin täynnä mainontaa vaikka ovatkin itsenäisiä blogeja. Mua se ei edes hirvästi haittaa koska ovat muuten niin hyviä blogeja. Sen sijaan taas Jonnamaista blogi ei ole muuttunut mun mielestä yhtään vaikka siirtyikin costumen alle. Minä itse taas, vaikka bloggaankin indiedays inspirationissa, oon kieltäytynyt kaikista yhteistyötarjouksista mistä olisi voinut rahaa saada eikä mun blogissa ole yhtään mainosbannereita. Jos itsekin sanot, että se ei tee välttämättä blogista huonoa että bloggaa lehden alla niin miksi sanot samassa postauksessa, että kaikki blogit jotka kuuluvat indiedaysiin niin joutuvat lukemattomien listalle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tässä olekaan varsinaisesti kyse blogin tasosta. Eihän se taso välttämättä muutu, mutta se mikä muuttuu niin on oma suhtautumiseni yhteisöihin ja lehtiin. Oma valintani on lukea mieluummin täysin itsenäisen bloggaajan postauksia, kuin mihinkään millään tavalla linkittyneen bloggaajan. Itsenäisetkin bloggaajat kyllä lähtevät näihin mainosjuttuihin aivan samallalailla mukaan, kuten juurikin Cava ja vaikka Xenia.

   Tuosta Cavasta vielä sen verran, että kyllä, siellä niitä mainoksia on enemmän kuin tarpeeksi. Tänään koki sekin blogi monoa perseelle-efektin, kun sodastream-postauksesta paistoi kilometrin päähän yhteistyö. Kummasti oli se "toteutettu yhteistyössä"-teksti laitettu niin pienellä kuin lähtee postauksen loppuun. Miksi se mainosmaininta pitää tunkea noin salakavalasti sinne loppuun kun se on ainakin melkein kaikille jo heti alusta asti selvää, että tuote on tullut lahjana?

   Ja Costumesta: se lehti on aivan täyttä kuraa ja kaikki mitä siihen liittyy, on aivan ehdottomassa kiellossa. Tässä tapauksessa siitä ehkä kärsii hyvä blogi ja sen kirjoittaja, mutta omahan on menetykseni.

   Poista
 4. aika jännä näkökulma tässä kirjoituksessa. Olen aina vaan pitänyt positiivisenä asiana jonkun portaalin tai lehden allaisuuteen siirtymistä. Tällöin bloggaajan ura etenee, saa palkkaa ja muutenkin uusia lukijoita. Lukijoita vartenhan hommaa tehdään, ei edes palkkaa!

  Ja voihan se olla, että blogit muuttuvat ilman siirtymistäkin. Kirjoittaja vanhenee, kasvaa ja kiinnostuksen aiheet muuttuvat. Olen ainakin henkilökohtiasesti ylpeä kaikista niistä bloggaajista, jotka ovat onnistuneet saavuttamaan blogillaan jotain tuollaista. Mieti nyt, unelmaduunipaikasta vaan kysytään, haluatko töihin? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, mielipiteitä on niin monta kuin ihmisiäkin :) Itse en tosiaan perusta portaaleista tai lehdistä ja luen mieluummin pieniä blogeja ilman tuhansia seuraajia. Muutama sata (max 500 about) menee vielä. Välillä tuntuu, että blogeilla jotka ovat kovin suosittuja, ne eivät sisällä juurikaan mitään oikeasti henkilökohtaista. En nyt tarkoita mitään oikeasti henkilökohtaisia juttuja, mutta jos blogissa näkyy pelkkää pintaa, on se mielestäni aika tylsää :/

   Tietysti blogi muuttuu ilman siirtymistäkin. Esim Ps. I love fashion oli alkuaikoinaan aivan eri kuin mitä nyt on Cosmon alla :)

   Poista
 5. Itselleni ei ole paljon väliä, että onko blogi jonkin portaalin tai lehden alla vai itsenäinen, enemmän katson sitä, onko piilomainontaa, kirjoittaako bloggaaja vain yhteistyökumppaneiden syöttämistä aiheista ja onko pinnan lisäksi mukana sopivassa suhteessa myös pohdintaa tai analysointia.

  Ymmärrän kuitenkin hyvin sen, että jonkin toisen alaisuuteen siirtyvä bloggaaja varmasti helposti alkaa alitajuisesti ehkä myötäilllä sellaista jeesjees-linjaa, että ketään ei haukuta, kaikki on ihanaa ja kivaa, näytetään vain iloista pintaa ja ravitsevia aamupaloja jne, koska ei kirjoita enää vain oman bloginsa edustajana. Toisaalta erilaisiin portaaleihin siirtyvät blogit varmaan helposti saavat enemmän yhteistyösopimuksia, mikä voi näkyä blogin yleisilmeessä sen vuoksi, että yhä suurempi osa postauksista käsittelee yhteistyökumppaneiden tuotteita -> vähemmän persoonallista ja kiinnostavaa sisältöä.

  Noh, tässä nyt vain pari ajatusta, jotka itselleni tulivat ensimmäisinä mieleen.. :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi <3