sunnuntai 19. toukokuuta 2013

Chilin kasvatus edistyy

Aloimme joskus viime syksynä (muistaakseni) kasvattamaan chilejä serkkuni Hannan kanssa ja nyt työ alkaa vihdoin tuottaa hedelmää, kirjaimellisesti. Vaikka chilien kasvatus vaikutti aluksi tähtitieteeltä ja on sitä edelleen, olemme ilmeisesti tehneet jotain oikein. Chilit eivät kuulemma kuki jos eivät saa tarpeeksi valoa, ole tarpeeksi lämpimässä muttei myöskään liian kuumassa ja mullan pitäisi olla oikeanlaista eli siinä pitäisi olla turvetta tai jotain, jotta multa olisi tarpeeksi ilmavaa. Nopeasti summattuna kaiken pitäisi olla täydellistä tai muuten chili on tuhoon tuomittu. No, mitä me sitten olemme tehneet? Iskimme chilin siemenet multaan, ihan tavalliseen kukkamultaan vieläpä ilman turvekikkailuja ja olemme kastelleet chilejä silloin kun siltä tuntuu. Kasvupaikka on sentään taktinen, parhaalla ikkunalaudalla, joten edes valonsaanti on taattu.Tässä lähtötilanne chileistä about parisen kuukautta sitten. Chilit ovat vielä niin pieniä tässä, mutta nyt tilanne on aivan toinen. Ilmeisesti chilimittapuiden mukaan chilini ovat vielä pahasti alamittaisia eivätkä ole valmiita kukkimaan saati tuottamaan hedelmää, mutta kas kummaa, kukkivathan ne. Luin chiliforumilta että kun chili alkaa kukkia, se tuhlaa kaiken energiansa siihen ja liian pienenä kukat tulisi nyppiä pois, jotta kasvu jatkuisi. Chili voi tehdä tämän myös itse tiputtamalla kukat varsineen päivineen pois. Annoin kuitenkin chilejeni kukkia ja pölytin niitä ohjeiden mukaisesti topsipuikolla ja ravistelin kasveja kevyesti. Kuitenkin pian ensimmäinen kukkinut chili tiputti kukat varsineen pois ja olin varma että satoa ei tulisi. Nyt kuitenkin chilit ovat kuolettaneet kukat paikoilleen ja ovat alkaneet puskea hedelmää, joten pölytys on onnistunut ja satoa olisi mahdollisesti tulossa.

Suippochilit

Pallochilit

Chilin kukat
Ylemmissä kuvissa nyt näkyy millaista hedelmää chilit ovat alkaneet tuottaa. Lajikkeita en muista nimiltä, mutta 2 erilaista niitä kuitenkin on. Suippochilit ovat ns. "omaa herbausta" eli siemenet on otettu kaupan pienistä suippochileistä. Toiset ovat ihan Prisman siemenpussista.

Saas nyt vielä nähdä käykö näillekin vielä hassusti, mutta toivo on korkealla. Kuitenkin chilit ovat kasvaneet päivä päivältä ja merkkiä kasvun laantumisesta ei ole havaittavissa.


Kuten näkyy, pöydälle on ilmestynyt melkoinen pöheikkö. Kuvassa on myös thaibasilikaa kasvamassa (lilat kukat).

Mutta tälläistä tällä kertaa, toivottavasti päästään kesällä maistamaan omia chilejä! Onko teillä kokemusta chilien kasvattamisesta? :)

2 kommenttia:

Kiitos kommentistasi <3