keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Säästä sossuilemalla

Kavereideni ja serkkuni Hannan kesken puhumme aina "sossutuotteista" kaupassa eli juurikin kaupan omien merkkejen tuotteista. Ilmaisu on peräisin työkaveriltani Millalta, joka aikoinaan lanseerasi termin meidän kaupassa ja se jäi sitten elämään meidän keskuuteen. Yleisesti muutoinkin suosin kauppojen omia merkkejä, sillä useimmiten tuotteet ovat aivan samoja kuin kalliimmat vastaavat. Nimitys "sossu" ei siis tarkoita mitään pahaa vaan ainoastaan kuvastaa tällä hetkellä myös omaa rahatilannettani opiskelijana, jolloin en mielelläni käytä peruselintarvikkeisiin ylimääräistä rahaa kun sitä voisin yhtä hyvin säästääkin.

Sossuksi me siis luemme tuotemerkit Rainbow, Pirkka, Xtra sekä Euroshopper yms, mitä näitä nyt on. Jokainen varmasti tajuaa mistä on kyse. Lisäksi myös punalaputetut tuotteet ovat ainakin kovasti omassa suosiossani. Aionkin nyt pitää parisen viikkoa kirjaa siitä, kuinka paljon voin säästää valitsemalla edullisemman vaihtoehdon sen kalliimman sijaan. Ostan myös usein kaupasta kilohintaista salaattia lounasevääksi, joten nekin saavat nyt jäädä. Usein kaupasta tarttuu mukaan about 5-10€ lounassetti, mutta nyt olen valinnut joskin ehkä terveellisyyden kannalta huonomman vaihtoehdon eli valmiin eineksen, hintaa kahden päivän eväillä on ollut alle 3,5€. Jos mietin että käyttäisin lounaaseen töissä ainakin 35€ viikossa eli 140€ kuukaudessa, jos pärjäisin parilla eurolla päivässä niin tulisihan siinä ihan älytön määrä säästöä.


Yleisimmät halpamerkkituotteet meillä ovat ehdottomasti kaikki juustot, jotka menevät omiin salaatteihini. Fetat, mozzarellat ja raejuustot ostan aina Rainbowlta. Varsinkin fetat ovat lähes poikkeuksetta yli euron edullisempia Rainbowlla sekä kevytfetan koostumus on Rainbowlla parempi kuin esimerkiksi Apetinassa. Yllä olevassa kuvassa olevat tuotteet ovat Rainbown tuotteita, mutta he ovat vaihtaneet brändin "Kotimaista" tuotenimikkeen alle. Monethan tosiaan olettavat kaupan omien merkkien tuotteiden olevan ulkomaisia, suurimmaksi osaksi turhaan. Esimerkiksi Rainbown suklaarusinat ovat Pandan suklaarusinoita, mutta ovat vain edullisempia kuin nimen "Panda" alla olevat. Oma isänikin harmitteli nykyään Vaasan paahtoleipien myös olevan Tallinnassa leivottuja, mitä itselläni ei olisi koskaan tullut edes tarkistettua eikä sillä itselleni ole kyllä merkitystäkään. Myös suurimmat herkkuni eli Valion juustot tehdään usein Saksassa eikä siinäkään ole mitään vikaa. Toki kotimaista pitäisi tukea, mutta onko kotimaisen merkin ulkomaisen tuotannon tukeminen sitten kotimaisen tukemista oikeasti?

Tällä hetkellä nopeiden laskelmien jälkeen säästösaldona olisi n. 5€ kahteen päivään vain vaihtamalla kalliimmat tuotteet edullisempaan versioon. Jos myös lähdetään oikein jossittelulinjalle niin säästöhän olisi isompi mikäli olisin valinnut lounaakseni sen salaatin eineksen sijaan. Tällöinhän säästöä olisi jo pitkälti yli kymmenen euroa. Seuraavan kerran päivitystä kokeilusta on luvassa loppuviikosta.

Miten te suhtaudutte edullisempiin tuotemerkkeihin? Kartatteko kaukaa vai hyödynnättekö edullisemman hinnan?

1 kommentti:

Kiitos kommentistasi <3