lauantai 7. tammikuuta 2012

Vares - Kaidan tien kulkijat

Nyt on sitten uusin Vares käyty katsomassa. En ollut juoneen etukäteen perehtynyt lainkaan, joten yllätyin kun seikkailu ei tapahtunutkaan tuttuun tapaan Turussa eikä "lähimaillakaan". Tunnistin kyllä paikan heti pohjanmaaksi, olenhan sieltä itsekin kotoisin. Tapahtumat tosin sijoittuivat enemmän eteläpohjanmaalle, joka on itselle hieman vieraampaa seutua. Tuttua löytyi kuitenkin toimintatavoissa sekä tietysti maantieteellisessä litteydessä :) Pohjanmaalla kun on niin aakeeta laakeeta.


Elokuvassa vilisi tuttuun tapaan paljon tunnettuja näyttelöijöitä, kuten ylläolevasta varmaankin tunnistaa. Pääosassa siis jälleen kerran loistava Antti Reini. On muuten mielestäni parempi Vareksena kuin alkuperäinen Juha Veijonen. Loistava näyttelijä hänkin, mutta pidän enemmän Reinin karismasta.


Rooleissa

 Antti Reini              Jussi Vares
 Peter Franzén               Taisto Raappana
 Jarmo Mäkinen      Juhana Sulander
 Petteri Summanen      konstaapeli Larva
 Merja Larivaara      Elisabeth Raappana
 Markku Maalismaa       pastori Hukkanen
 Kari-Pekka Toivonen   Sulo Hento
 Pekka Huotari      Taksikuski Kalle Riutta
 Aake Kalliala               Paskamantteli
 Tomi Salmela               Peitsara
 Petteri Ahomaa     pankinjohtaja

Elokuvassa setvitään siis hautausmaalta kuolleena löytyneen tytön murhaa. Kahdenvirranmaan kylässä asiat ovat pahasti sekaisin, joita sitten Vares tulee setvimään. Kylässä on "vallassa" Taisto Raappana niminen saarnaaja. Kylässä ollaan vahvasti uskovaisia ja siellä onkin meneillään monenlaista vispilän kauppaa uskonasioiden kustannuksella.


En halua elokuvan juonta enempää tässä ruotia, mutta loppuratkaisu kyllä pääsi yllättämään. Elokuvassa riitti sekä hauskoja että jännittäviä hetkiä. Parhaimpia hahmoja elokuvassa oli juurikin Aake Kallialan esittämä "paskamantteli" aka "Buurman" aka "Miettinen". Pohjimmiltaan hyvä mies kaikessa outoudessaan.

Elokuvan jälkeen jäin kyllä pohtimaan voiko Suomessa oikeasti olla tuollaisia paikkoja vielä olemassa. Varsinkin elokuvassa esiintynyt Hourulanniemen mielisairaala oli hieman kyseenalainen paikka. Elokuvassa kun Kahdenvirranmaan kylän asukkaat ihan aiheesta pelkäsivät sinne joutumista. Paskamanttelihan oli siellä ollut asiakkaana sekä piipahti siellä itse herra Vareskin pariin otteeseen. No mutta elokuvat on elokuvia ja tämän suosittelen katsomaan kuten muutkin Varekset :)

Seuraava Vares nimeltään Uhkapelimerkki tulee ensi-iltaan 16.3. Odottavan aika ei siis ole hirvittävän pitkä!

4 kommenttia:

 1. Mä kävin kanssa eilen katsomassa Vareksen. Tykkäsin :) ja seuraavaa odotellessa. :D

  VastaaPoista
 2. Onneks vain pari kuukautta enää :) Leffojahan kuvattiin 6 ns. kerralla varastoon niin julkaisutahtikin säilyy siis hyvänä.

  VastaaPoista
 3. Tiiätkö mikä ton Kahdenvirranmaan kylän oikea nimi on? ps. Tällasia paikkakuntia löytyy aivan hirveesti vielä, vaikka onkin tää 2000-luku menossa jo!

  VastaaPoista
 4. En valitettavasti tiedä mikä kylän oikea nimi on :/ Ja jep, yllättävää kuinka tälläisiä paikkoja on ihan oikeasti!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi <3